Slezskoostravský hrad

Telefon: +420 596 115 967
E-mail: alena.spetikova@slezskoostravskyhrad.cz
Web: www.slezskoostravskyhrad.cz

Facebook: www.facebook.com/slezskoostravskyhrad
Instagram: www.instagram.com/slezskoostravskyhrad

Hrad poblíž soutoku Lučiny a Ostravice ve Slezské Ostravě je nejstarší dochovanou světskou stavební památkou Ostravy. Byl postaven opolskými knížaty u brody přes řeku Ostravici v 1. polovině 13. století na místě dřívějšího slovanského hradiště. Ve 30. a 40. letech 16. století dal Jan Sedlnický z Choltic přestavět hrad na renesanční zámek a stavba tak definitivně ztratila svůj původní vojenský charakter.

Od roku 1714, kdy přešlo slezskoostravské panství se zámkem do majetku rodu Vlčků, docházelo k postupnému úpadku panství. Nejprve v roce 1814 vyhořel hospodářský dvůr, který údajně poničil i zámek, a následně od konce 19. století zříceninu devastovalo poddolování a jeho následky. Rodina Wilczků si dlouhodobě poddolovávala svůj vlastní hrad, který dík důlní činnosti poklesl o 16 metrů.

V současné době má hrad ve svém majetku Statutární město Ostrava, které ho po celkové rekonstrukci v roce 2004 zpřístupnilo veřejnosti. Společnost Černá louka s.r.o. je správcem hradu, který nejen spravuje, pronajímá, ale také v něm sama organizuje akce kulturně-společenské významu. V samotném hradu pak návštěvníci naleznou unikátní expozice Muzea Jantarové stezky a Hedvábné cesty, stálé artefakty reflektující různá historická období, dočasnou odbornou výstavu Jantarová stezky a od května do září zde probíhají komentované prohlídky. Romantické duše si mohou své “ano” mohou říci například v obřadní síni hradního paláce.